‘Godverdomme!”, roept Ralph Vossen (40). Door zijn verrekijker tuurt de opsporingsambtenaar over het zweefvliegveld van natuurgebied De Groote Heide. Tegen de rode lucht van de ondergaande zon zijn aan de horizon twee zwarte stipjes te zien, die over het terrein richting de Duitse grens bewegen. Het zweefvliegveld is verboden terrein, legt Ralph uit. „Als we om het veld heen rijden, kunnen we ze halverwege opvangen”, zegt hij vastbesloten. „Maar dan krijgen ze een prent, von mich wel in ieder geval.”

Collega Huub Verkennis (52) vindt het goed. De mannen stappen in hun auto’s. Wanneer ze in de buurt van de jongens komen, beginnen deze harder te lopen. „Dat kunnen wij ook”, zegt Huub fanatiek. Hij draait zijn auto het pad af, het veld in en rijdt in volle vaart richting het tweetal.

De criminaliteit op het Limburgse platteland neemt toe. Het aantal meldingen van wildstroperij stijgt, maakte de lokale afdeling van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging onlangs bekend. Met illegale wapens wordt gejaagd op reeën, wilde zwijnen en hazen. Een oorzaak kan de groeiende populariteit van wild vlees zijn: stropers verkopen het vlees op de lokale zwarte markt. Andere stropers gaat het vooral om de kick: ook het ‘groene casino’ is populair. Hierbij zetten mensen geld in op honden die hazen moeten vangen.

Lees hier verder.

Bron: NRC