De politie heeft aangekondigd extra op te letten. In de ochtend van maandag 1 juli heeft de Amsterdamse politie al een aantal bekeuringen uitgeschreven.

Het verbod is opgenomen in het reeds bestaande artikel 61a RVV 1990. Naast staande houden is het inmiddels bestaand beleid om ook op kenteken te handhaven als een agent constateert dat iemand tijdens het rijden een mobiele telefoon vasthoudt en deze persoon niet aanstonds staande kan houden. In dat geval kan hij de boete aan de kentekenhouder opleggen.

De enige fiets met een kenteken is een speed pedelic. Voor 'gewone' fietsers geldt uiteraard dat de overtreder altijd moet worden staande gehouden. De bon moet op naam van de overtreder worden gezet.

Feitcode R545 zal als gevolg ook wijzigen.

Bevoegdheid boa's
Boa's uit domein 1 hebben geen bevoegdheid voor dit artikel, indien dit gewenst is, zal dan eerst de domeinlijst moeten worden aangepast. Boa's in domein 2 hebben zeer ruime bevoegdheden toegekend. Zij zijn in principe bevoegd voor de gehele Wegenverkeerswet. Maar pas op! Het toepassen van de bevoegdheden moet wel binnen de taakstelling passen. Zo mag bijvoorbeeld een boswachter crossers die onverzekerd, zonder kenteken en/of zonder rijbewijs op zijn terrein rijden op al die onderwerpen aanpakken. Maar niet buiten zijn terrein in de stad bijvoorbeeld.

Bron: VIND Handhaving